Bosnjakiska Islamiska Församlingen i Helsingborg

Bosnjakiska Islamiska Församlingen (BIF) i Helsingborg

BIF Helsingborg grundades 2000 och blev år 2001 registrerade som ett supplement till det Bosniakiska Islamiska Samfundet i Sverige.

Majoriteten av BIF-medlemmarna kom till Sverige under Balkankriget som ägde rum på 1990-talet. De flesta emigrerade framförallt från Bosnien-Hercegovina, men också från andra delar av förre detta Jugoslavien.

När de första muslimerna flyttade till Sverige började de samordna religiösa aktiviteter tillsammans.

De skapade en religiös tillhörighet tillsammans och vår församling delade lokalen tillsammans med en arabisk islamisk församling fram till år 2005, då våra medlemmar tog beslutet om att dela på församlingarna och förflytta BIF till Bjäregatan 10.

Det största skälet till att lämna den gemensama lokalen grundar sig på medlemmarnas önskan att intensifiera sitt arbete med att etablera församlingen i förhållande till det svenska samhället.

Syftet var att bevara den bosniakiska identiteten, det bosniska språket och den bosniska kulturen, där medlemmarnas önskan var att anställa en imam med rätt förutsättningar för att upprätthålla det.

År 2012 förverkligades medlemmarnas önskan då man anställde en imam som än idag är fast anställd i BIF i Helsingborg.

Den anställda imamen i moskén är Nezir Spiodic. Han ansvarar för alla religiösa aktiviteter och representerar församlingen i alla religiösa frågor.

Imam Nezir Spiodic är utbildad i Bosnien-Hercegovina och talar främst det svenska och bosniska språket, men använder sig också av det engelska och arabiska språket.

Alla imamer som vill bli anställda inom samfundet måste få ett godkännande av huvud imamen samt av det Islamiska Samfundet i Bosnien-Hercegovina. Om man har utbildat sig i ett annat land, så måste diplomet godkännas av Samfundets Högskola i Sarajevo för att man ska få en anställning i vårt samfund.

Samfundets syfte

Syftet med församlingen är att bevara och utvidga den religiösa, moraliska och kulturella betydelsen för muslimer.

Vi vill förbli konsekventa med våra traditionella och universella moraliska, andliga och civilisationella värderingar av islam, där vi distanserar oss från alla typer av radikalism och extremism för att skydda vår unika religiösa/islamiska och europeiska identitet.

Vi vill hjälpa alla våra medlemmar att generera en framgångsrik integration i det svenska samhället.